85 | Op zoek naar een vermist schip

Het nieuwgebouwde vlaggenschip de Geelvinck is het belangrijkste schip van de expeditie van Willem de Vlamingh naar het Zuidland. De kleinere Nyptangh en het Weseltje varen ook mee. Naast een verkenningstocht is de expeditie van De Vlamingh ook bedoeld om het vermiste schip De Ridderschap van Holland terug te vinden. Dat lukt helaas niet.

“Men ziet’er zeer weinig Gevogelte, en Geen Gedierte, dan een soort van Rotten zo groot als een gemeene Kat, welker stront in overvloed op het geheele eiland te vinden is” schrijft een van de opvarenden van het schip de Nyptangh in het scheepsjournaal op 31 december 1696. Het eiland waar ze deze onbekende beesten zien, noemen ze Rottnest, omdat ze denken dat het ‘rotten’ (ratten) zijn. Nu weten we dat het om dwergkangoeroes gaat. De Nyptangh vormt samen met de Geelvinck en het Weseltje de vloot van de expeditie van Willem de Vlamingh naar het Zuidland.

Verhalen over glorieuze VOC-reizen zijn populair in de 17e en 18e eeuw. Veel van de journalen van expedities worden dan ook gepubliceerd.